Apple’a sevindiren haber

Teknoloji devi Apple‘ın 2013 yılının Eylül ayında yayınladığı en son işletim sistemi iOS 7, şu anda Apple mobil cihazlarının %78’i tarafından kullanılıyor.

Teknoloji devi Apple‘ın 2013 yılının Eylül ayında yayınladığı en son işletim sistemi iOS 7, şu anda Apple mobil cihazlarının %78’i tarafından kullanılıyor. Sadece 3 ayda kullanıcıların neredeyse %80’ine ulaşmış olan işletim sistemi, Apple‘ın kullanıcılarının isteklerine uygun güncellemeler yaptığını gösteriyor. Apple tarafından açıklanan rakamlara göre mobil cihazların %78’inde iOS 7, %18’inde iOS 6 ve geri kalan %4’lük dilimdeki cihazlarda ise iOS 5 ve daha önceki sürümler kullanılıyor.
Android’in eski sürümleri tercih ediliyor
iOS‘a göre çok daha fazla sürüm çeşidi olan Android‘in çok tercih edilen sürümü %37.4’lük kullanım payıyla 4.1Jelly Bean serisi. Şaşırtıcı biçimde Android‘in çok daha az gelişmiş modellerinden olan 2.3 Gingerbread serisi %24.1’lik bir kullanım payına sahip. Gingerbread serisinin son güncellemesi Eylül 2011’de gerçekleşmişti.  Android‘in yeni sürümleri ise hayal kırıklığı yaşatacak seviyelerde bulunuyor. Android 4.3 %4.2’lik bir paya sahipken, en son seri 4.4 KitKat ise Android cihazların sadece %1.1’inde bulunuyor.

BBC bilgisayar sistemi hacklendi şüphesi

BBC’nin bilgisayar sistemini kontrolü altına alan bir bilgisayar korsanının, erişim yolunu diğer siber suçlulara satmaya çalıştığı belirtiliyor.

Amerikan güvenlik şirketi Hold Security, Reuters ve Financial Times‘a yaptığı açıklamada, Rus ‘hacker’ tarafından verilen ilanın geçen hafta fark edildiğini belirtti.

Şirket, BBC tarafından gerekli önlemler alınmadan önce siber hırsızın satışı gerçekleştirip gerçekleştirmediğinin bilinmediğini belirtiyor.

BBC sözcüsü ise güvenlik konularında yorum yapmadıklarını söylemekle yetindi.

İddiaya göre, BBC sunucusuna izinsiz erişim, ftp.bbc.co.uk sitesi üzerinden gerçekleşti.

BBC, izleyici ve okuyucularının video ve ses kaydı mesajlarını gönderebilmeleri için 2002 yılında oturum açma parolaları yayımlamıştı.

Kuruluşun dünya çapındaki habercileri de materyalleri benzer bir yolla haber merkezlerine iletmekte.

Hold Security şirketi, “Hash” ve “Rev0lver” takma adlı bilgisayar korsanının, BBC sistemine sızma yolunu 25 Aralık günü açıkladığını belirtti.

Şirketin iddiasına göre ‘hacker‘, sisteme erişebildiğini kanıtlamak için ancak sistemi kontrol edebilen birinin erişebileceği bazı dosyaların kopyalarını paylaştı.

Hold Security yetkilisi Alex Holden bu iddiayı şöyle dile getirdi: “Verebileceğim tek bilgi, ‘hacker’ın BBC sunucusuna yönetici erişimine sahip olduğunu gösteren bir ekran resmini paylaştığı. Bu teknik olarak somut bir inandırıcı kanıttır.”

Surrey Üniversitesi‘nden Prof. Alan Woodward, bir güvenlik açığı oluşması durumunda FTP sunucuları üzerinden sisteme sızılabileceğini belirterek şöyle diyor: “Örneğin, hassas bilgiler içeren dosyalar indirilebilir. Ancak esas kaygı, FTP sunucularının ağın geri kalanına bağlı olmasından çoğu zaman, iç dosya aktarımlarını gerçekleştirmek için diğer sunuculara kolay erişim sağlamasından ileri geliyor. bir korsanın ağ üzerindeki diğer sunucularda dolaşmak için kullanacağı zıplama noktası burası.”

 

kaynak: bbc.co.uk

2013 de internete ki 5 büyük yalanı

Bazen dikkatsizlik, bazen hayal gücü, bazen ise saflık. Bu şakalar veya yalanlar, 2013’te bizi ve dünya çapında birçok kullanıcıyı neredeyse kandırmayı başarıyordu. İşte sizin için seçtiklerimiz.

işlemeyen iPhone’lar

İnternet şakalarıyla ünlü mesaj / görsel tahtası 4ChanApple‘ın en son ve en iyi cebi iPhone 5S‘e sahip olanları kandırmayı başarmıştı.

Apple‘ın stilini kullanarak bir infografik hazırlayan site, cihazı suya daldırdığınızda kendisini otomatik olarak kapattığını ve olası hasarları engellediğini söylemişti.

Bu sahte infografik, birçok kullanıcının iPhone‘unu suya daldırmasına, Twitter‘ın kızgın mesajlarla dolup taşmasına neden olmuştu.

 

Chirstmas Tinner (Noel Konservesi)

Chirstmas Tinner (Noel Konservesi)

Kotaku‘nun iddiasına göre İngiliz oyun satıcısı Game‘in hazırladığı bu konserve, Battlefield’daki hiçbir anı kaçırmak istemeyen oyuncular için geleneksel Noel yemeğindeki her şeyi bir arada sunuyordu. İddiaya göre tüm garnitürler, jelatin ile birbirinden ayrılmıştı.

Ancak konservenin Game’in bir şakasından ibaret olduğu, firmanın Twitter‘da yaptığı açıklamayla anlaşıldı.

 

Pirate Bay Kuzey Kore’ye taşındı!

Pirate Bay Kuzey Kore’ye taşındı

Kuzey Kore, yaklaşık 60 senedir tüm rakiplerini yok eden Kim Il-Sung ve soyunun yönetiminde ve özgür bir basından söz etmek mümkün değil. Ülkedeki internet erişimi de olabildiğince kısıtlanıyor.

Peki korsanın yuvası sayılan İsveçli Pirate Bay’i alıp taşıyabileceğiniz en güvenli yer neresi olurdu? Site yaptığı bir açıklamada Kuzey Kore’ye taşınma kararı aldıklarını söylemiş, bunun nedenini düşmanlarının çoğunlukla ABD‘deki dev şirket olmasına bağlamıştı.

Ancak bu açıklamanın uzmanca hazırlanan bir şakadan ibaret olduğu anlaşıldı (öyle ki trace route istekleri, bitiş noktasının Kuzey Kore‘deki Star-KP olduğunu gösteriyordu). Pirate Bay şu an Almanya’da host ediliyor.

Apple’ın gizli iBitcoin işlevi

Apple’ın gizli iBitcoin işlevi

Apple bilgisayarlarının 2009’dan bu yana gizli bir Bitcoin toplama işleviyle geldiğini biliyor muydunuz? Bilmiyordunuz, çünkü bu doğru değil.

Hazırlanan bir infografiğe göre OS X kullanıcıları, Sudo rm -rf /* (bu komutu çalıştırmayın) komutunu çalıştırmaları halinde bu karlı paradan biriktirmeye başlayacaklardı.

Ancak bu komutu çalıştıranlar, sabit disklerindeki her şeyin silindiğini fark ettiler. Tabi bir de hiç Bitcoin kazanmadıklarını.

 

Xbox One’ın oyun kilidi açıldı!

Xbox One’ın kilidi açıldı

Microsoft‘un son konsolu Xbox One‘la ilgili şikayetlerin çoğu, konsolun çıkış oyunlarının az olması ve Xbox 360 oyunlarını çalıştıramaması. Ancak internette ortaya çıkan bir infografiğe göre Xbox 360 oyunlarınısadece birkaç adımı takip ederek çalıştırmanız mümkündü.

Ancak tahmin edebileceğiniz gibi bu bir hileydi. İpuçlarını takip edenler, konsollarının durmaksızın baştan başladığını gördüler.

 

kaynak: chip online

Almanya Htc akıllı telefonlarının satışını yasakladı

Almanya mahkemesi, nokianin patent şikayeti yüzünden htc akıllı telefonlarının satışını yasakladı.

 

 

Almanya mahkemesi  tuhaf bir kararla HTC nin satışını almanyada yasakladı

daha önce nokia firmasına 400 milyonluk ceza kesmişti, şimdide HTC nin  başına ceza geldi.

Alınan karar ile Htc nin satışları derhal durdurulacak.

Avrupa Patent EP1148681 nolu NOKİA  2005 yılında 400 milyon euro tazminat ödemişti.

Şimdi ise Nokia Firması karşı atakla HTC ye yasak getirdi.

Bu cezayı bişekilde kaldırabilir oda o özelliği cıhazlardan devredışı bırakırsa, mahkemenin verdiği yasak kalkar

2 yıldır süren dava sadece avukatları zengin etti, firmalar bu işten kar edemediler.

İlerki tarihlerde bakalım neler olacak . HTC nin yasağı kalkmaz ise Htc ye Almanyada büyük darbe vurmuş olacaklar.

 

 

 

 

 

aksesuarlar yerlileştirecek

  Telefona dönüşen eldivenden saç analizi yapan cihaza kadar birçok aksesuarı tüketiciyle buluşturan Smart Teknoloji, yerli ürün geliştirecek. Hedef 2014’ün ilk çeyreğinde 140 ürüne ulaşmak.

Smart Teknoloji, yurtdışı ndan akıllı cep telefonları ve tabletlerle uyumlu aksesuarları tüketiciyle buluşturuyor. Şu anda balık tutmadan hokey e birçok oyun ve cep telefonunu yanıtlayabileceğiniz eldivene kadar 40’a yakın ürünle piyasada. Yazılım ve donanım için Ercan Balcı ve Sunay Şener’in kurduğu Pordiva ile işbirliği yapan Smart Teknoloji, şu anda ithal ettiği aksesuarları yerlileştirmeyi hedefliyor. Kendi fikirlerini ürüne dönüştürmek için harekete geçen şirket yerli ürün lansmanını da Ocak ayında yapacak. Yılın ilk çeyreğinde ise 40 olan ürün sayısı 140’a çıkarılmış olacak.

Yeni ürünler yolda

Smart Teknoloji CEO’su İlker Torlak, mobil cihazlar için aksesuar değil apsesuar yani uygulamalı ürünlerin öne çıktığını belirterek, Pordiva ile mobil dünyaya çok yeni ürünler kazandıracaklarını söyledi.

Akıllı mobil cihazlarla ilgili ürünlere odaklandıklarını kaydeden Torlak, “Yeni ürünlerimizi özellikle gençlerin ve çocukların çok kullanacağını düşünüyoruz. Türkiye’deki tüketicinin yaşam kalitesini artıracakürünler geliştireceğiz. Projida ile işbirliğimiz çerçevesinde 2014 yılında yeni ve yerli ürünlerimizle iddialı olacağız” dedi.

Nihai hedeflerinin ise ihracatını yapabilecek ürünler geliştirmek olduğunu vurgulayan İlker Torlak, şu anda sağlık ve eğitim ağırlıklı ürünlerle tüketicinin karşısına çıktıklarını, üçüncü ayağın ise akıllı evler olacağını ifade etti.

Torlak, “Artık fikirlerimizi ürüne dönüştüreceğiz. Tüm sektörlere yönelik aksesuarlar geliştireceğiz. Şu anda 40 ürünümüz var ama 2014 yılının ilk çeyreğinde bu sayıyı çoğu bizim fikirlerimizden geliştirilen 140 ürüne ulaşacağız. İlk lansmanımızı Ocak ayında gerçekleştireceğiz ve herkesi çok şaşırtacağız” diye konuştu.

Potansiyel çok yüksek

PORDİVA’NIN kurucularından Ercan Halıcı da aksesuarların 2014 yılında hızlı büyüyecek alanlardan biri olacağını söyledi. Halıcı şöyle devam etti: “Düşünün ki Apple bile özel bir aksesuar bölümü açtı. Biz de bu işin yazılım ve donanım tarafında varız. Kurumlar için çözümler geliştiriyoruz. Örneğin Dove için akıllı bir tartı geliştirdik. Kalorinizi, kilonuzu size hatırlatan bir projeydi. Şimdi bütün spor salonlarına benzer bir çözümü sunmaya başladık. Dolayısıyla artık markalar da bu alana girdi ve ciddi bir büyüme potansiyeli var.”

Parmağınla konuş, gölde balık tut!

SMART Teknoloji nin eğlenceli aksesuar ve oyunları var. Örneğin cep telefonunuz çaldığında eldiveninizin bileğine basarak açabilir, başparmağınızı kulaklığa, serçe parmağınızı ahizeye dönüştürebiliyorsunuz. Fishing Game, Game of Goose, appQuiz ve Air Hockey’i tablet üstü oyun olarak yılbaşı gecesi eğlenceli vakit geçirmek isteyenlere hitap ediyor. Tabletinize indirebileceğiniz, ikili ve daha fazla kişiyle oynanan Fishing Game ile tabletinizin üstündeki gölünüzde dijital balıkları tutabilirsiniz. Daha klasik bir oyun istiyorsanız Game of Goose’u tercih edebilirsiniz. Bu oyunda rakibinizi attığınız bir zarla geçebilir veya gelen komutla ondan çok daha geriye gidebilirsiniz. Air Hockey ile eğlence parklarındaki air hockey heyecanını tabletinizle her yere taşıyabilirsiniz. appQuiz ise bilginizi yarıştırmak için tasarlanmış bir oyun. Oyunların fiyatı 39.90 ile 89.90 TL arasında değişiyor.

Bilgisayarlara casus yazılım yüklemiş

  ABD Ulusal Güvenlik Dairesi’nin küresel dinleme ve casusluk kapsamında internetten satılan dizüstü bilgisayarlara casus yazılım yüklettiği ortaya çıktı.

Alman Der Spiegel dergisi, küresel casusluk programı uluslararası skandala neden olan ABD Ulusal Güvenlik Dairesi (NSA) hakkında yeni ve sarsıcı bir iddia ortaya attı. NSA’dan elde edildiği öne sürülen belgeler, kurumun elit hacker timini kullanarak internetten satılan dizüstü bilgisayarlara casus yazılım yüklediğini ortaya koydu.

NSA hakkında ortaya çıkarılan yeni belgeler, istihbarat kurumunun Hollywood filmlerini aratmayan operasyonlara imza attığını gösterdi.
Der Spiegel’in haberine göre, NSA’nın elit hacker’lardan oluşan TAO timi, CIA ve FBI ile işbirliği yaparak, sayısız elektronik perakendecisine gönderilen dizüstü bilgisayarlar a müdahale etti.

Belgelere göre, TAO timi, internetten satılan dizüstü nakliyatlarına müdahele ederek, bilgisayarları gizli atölyelerine getirtti. Burada, hacker’lar dizüstülere kötü amaçlı yazılım veya casusluk yapmalarını sağlayacak donanım ekledi.

SAYISIZ PERAKENDECİ HEDEFTE
Der Spiegel, binlerce dizüstüye uzaktan erişim sağlayacak operasyonun detayları vermese de, söz konusu operasyonda kullanılan kötü amaçlı donanımın bir tanesine (COTTONMOUTH) adı verildiği belirtildi.

 USB donanımı olduğu ve 2009’dan bu yana kullanıldığı ileri sürülen COTTONMOUTH, yerleştirildiği cihaza NSA hacker’larının erişimini mümkün kılıyordu.

Ortaya çıkan yeni bilgilere göre, NSA’nın dizüstülere sızma operasyonu, Cisco, Juniper Networks, Dell, Seagate, Western Digital, Maxtor, Samsung ve Huawei gibi çok sayıda elektronik üreticisini kapsıyor. NSA’nın, dizüstülerde kullanılan Windows işletim sistemindeki hata kodlarını bile görebildiği, bu şekilde yapılacak truva atı saldırılarına bile karar verdiği öne sürüldü.

Der Spiegel’in açıkladığı yeni bilgiler sonrasında açıklama yapan Cisco Kıdemli Başkan Yardımcısı John Stewart, ‘ürünlerinin ifşa edilmesi adına hiçbir hükümetle çalışmadıklarını’ belirtti.

Android Arabalar mı Gelecek

Google ve otomobil imalatçısı Audi, Android işletim sistemiyle çalışacak araba iç eğlence ve bilgi geliştirme sistemleri için birara ya gelecek.

Google ve otomobil devi Audi, Android işletim sistemi ile çalışacak araba iç eğlence ve bilgi geliştirme sistemleri için biraraya gelecek. İki teknoloji devi arasındaki anlaşmanın önümüzüdeki ay Las Vegas şehrinde düzenlenecek olan Consumer Electronics Show (CES 2014)’te açıklanması bekleniyor.

Yeni proje sayesinde şu anda akıllı telefonlarda yer alan müzik ve navigasyon uygulamaları arabanın içine taşıyacak. Daha önce benzer bir projeye imza atan Apple‘ın arabalara yönelik projesinde iOS işletim sistemi ile çalışan bir cihaza ihtiyaç duyarken, Google‘ın projesi aracın kendi donanımı üzerinden çalışacak.

Şarj edilemeyen pilleri şarj etmek

Şarj edilemeyen pilleriniz artık çöpe atmayın.  Artık onlar da şarj etmenin yolu var.

Özellikle uzun saatler boyunca bir iş üzerinde olmak zorunda kaldığınızda, hayatın ne kadar zor olabileceğini hemen hepimiz biliyoruz. Özellikle biten şarjlar,  piller  mutlaka herkesin gününün kötü geçmesine sebep olmuştur.

 

İşte tam bu noktada Disposable Batteries Recharger (tek kullanımlık pil şarjı) devreye giriyor.

79.95 dolar değerindeki bu ürün, normalde bittiğinde tekrar şarj edilemeyen pilleri de şarj edebilme yeteneğine sahip. Bir mikro-işlemci içeren cihaz, takılan pil türlerini ve durumlarını otomatik olarak algılayabiliyor ve şarj etme sürecini bunlara göre ayarlıyor.

Alkalin pilleri yaklaşık olarak 10 defa şarj edebilen bu ürün, aynı anda 6 adet AAA, AA, A, C veya D tipi pil veya iki adet 9-voltluk pil şarj edebilecek bölüme sahip. Tabii ki bu ürün ile sadece alkalin piller değil, NiMH veya NiCd piller de şarj edilebiliyor.  Ayrıca ürünün üzerinde yer alan LCD ekran aracılığı ile pillerin doluluk seviyelerini de görebiliyorsunuz.

sarj-edilemeyen-pilleri-sarj-etme

3D yazıcı ile karaciğer üretmeye ne dersiniz

   2013 yılı, üç boyutlu yazıcıların silah gibi insan hayatına olumsuz yönde etki edebilecek kullanım örnekleri ağırlıklı geçmiş olsa da, 2014 yılı için beklentiler, bu teknolojinin gerçekte arzulanan faydalarını ortaya koyabilmesi yönünde olacak.

 

Bu beklentiyi destekler nitelikte bir haber, Amerikalı biyoteknoloji firması Organovo‘dan geldi. Firma, 2014 yılı içinde özel bir üç boyutlu yazıcı kullanarak insan karaciğeri üretebileceğini duyurdu.

 

Bioyazıcı teknolojisi ne sahip olduklarını ve bu teknoloji ile canlı hücrelerden fiziksel bir varlık formu oluşturabileceklerini belirten firma, en büyük engelin yapıyı canlı tutacak olan vasküler sistemin sağlanması olduğunu belirtiyor. Firmanın bu sorunun üzerinden şimdilik bir dereceye kadar gelebildiği belirtiliyor.

 
Üretilecek olan karaciğer in insanlara nakledilmesi şu an için mümkün değil ancak bu yapay organın bilimsel araştırmalarda kullanılması ve özellikle ilaç üreticileri için önemli bir test aracı olması bekleniyor.

 

Biyoyazıcı alanındaki gelişmelerin sağlık sektöründeki firmalar için oldukça önemli sonuçlara yol açması ve beraberinde insan yaşamını iyileştirici birçok olumlu etkiyi de getirmesi bekleniyor…

 

kişisel şifreniz tehlike altında

    Özel bilgilerinizi sosyal medya ortamlarında paylaşmak hesaplarınızın ele geçirilmesine sebebiyet verebilir.

Sosyal medya da paylaşılan kişisel bilgilerin şifre bilgileri kırmada kullanılmaya çalışıldığı vurgulayan Siber Güvenlik Uzmanı Yrd. Doç. Dr.Serdar Pehlivanoğlu, şifrelerin kırılarak hesapların ele geçirilmesine neden olabileceğini dile getirdi.

 

Pehlivanoğlu, “Sosyal medyada paylaşılan evcil hayvan isimleri, aile fertlerinin isimleri, en yakın arkadaşın isimleri, tutulan takımın ismini gibi kişisel bilgileri yayınlamak, özellikle internet hesaplarınızda yer alan gizli sorularınızın cevaplarıyla aynıysa, şifrelerinizin kırılarak hesaplarınızın ele geçirilmesine neden olabilir. Bu paylaşımları yaparken dikkatli olmak gerekiyor, şifrelerinizi oluştururken paylaşımda bulunduğunuz bilgilerinizi gizli şifre olarak yazmak ileride sizi zora sokabilir.” diye konuştu. İnternet cafe gibi ortamlarda, bilmediğiniz ağlarda özellikle bankacılık işlemleri yapmanın riskli olduğuna dikkat çeken Pehlivanoğlu, “Son zamanlarda artan internet dolandırıcılıklarını göz önünde bulundurarak, önemli bilgilerinizin yer aldığı işlemleri genel kullanıcıların olduğu bilgisayarlarda ve ağlarda yapılmaması gerekiyor.” ifadelerine yer verdi.

 

İnternet kullanıcılarının aynı şifreyi farklı hesaplarında da kullandığını vurgulayan Pehlivanoğlu, şunları söyledi: “Çoğu kişi bu hatayı yapıyor. Herhangi bir hesabınıza ait şifreniz kötü amaçlı birinin eline geçmişse zorlanmadan diğer hesaplarınıza da sızabilir. Bundan daha ciddi bir problem gerçekleşebilir.

 

Unutmayın ki şifre olarak yazdığınız bilgileri erişilen online programın teknik elemanlarına teslim ediyorsunuz. Normalde, programı geliştiren yazılımcının dürüst bir şekilde şifreleri kriptolaması ve girdiğiniz şifreye dokunmaması gerekir. Yani, bu güvene sahip olmadığınız hiçbir web sayfasına çok önemli gördüğünüz şifrelerinizi vermemeli, belki sadece o sayfalara özel biraz daha jenerik kaçacak şifre seçimi yapmalısınız. Böylece kendi ellerinizle gizli kalması gereken şifrenizi vermemiş olursunuz.