Facebook’taki aldatmaca virüs milyonlarca kişiye bulaştı

Kim kendi Facebook arkadaşının çıplak videolarını görmek ister? Romen menşeli kötü amaçlı yazılım (anti-malware) şirketi Bitdefender’e göre, 2 milyon kişiye bulaşmış olan bir yeni kötü amaçlı yazılım aldatmacası facebookda yayılıyor.

Trojan. FakeFlash.A denilen kötü amaçlı yazılım sizi altadarak çok hızlı bir şekilde yayılıyor , ilk olarak “[Arkadaşınızın adı] ‘özel video” veya “[arkadaşınızın resmi]’ nin çıplak video gibi bir başlık ile Facebook sayfalarında bir reklam olarak görünür. ” Ayrıca reklamda, arkadaşınızın Facebook fotoğraflarının çekili bir  resim görürsünüz.

Link’e tıklayarak bile videonun içeriği nedeniyle YouTube‘un toplum kurallarına sınırlıdır diye sizden 18 yaşından büyükmüsünüz diye bir seçenek gelir, sizde büyüğüm diye tıklarsınız,ordan  bir sahte YouTube sayfasına gider. Yaş tuşunu atlamak kolaydır, ancak gerçek video aldıktan sonra, sayfa Adobe Flash Player çöktü diye bir resim gösteriyor sizden programı güncellemenizi ister, sizde güncellersiniz.

An example bogus YouTube page, with nary a naked friend to be found.

———————————————————————————————–

Flash Player güncellemesini yükklüyorsunuz. Kötü niyetli YouTube sayfası ile tarayıcınızı bulaştırmak için çalışacaktır, sizde videoyu görmek için sonuna kadar gidiyorsunuz.

Indirilen Trojan, bir tarayıcı uzantısı olarak kendisini yükler, sizin Facebook fotoğraflarınıza erişir ve ardından Facebook arkadaşlarınıza çıplak videoları vaat ederek bulaşma işlemi tekrarlar.

Şimdi senin videon senin arkadaşlarına gitmeye başlar. sana yapılan işlemi arkadaşlarında yaptığı için bu virüs hızlı bir şekilde yayılmaya başlar.

Sahte Flash Player yükleyicisi dayalı saldırılar yıllardır devam ediyor. Özellikle hızlı ve çeşitli şekillerde kendini yenilediği için  yayılıyor.

Eğer  biraz dikkatli olursanız bu virüs size bulaşmaz, bundan korunmak için yapmanız gereken çok basit önlemler var.

🙂 En önemlisi emin olmadığın bir içeriğe tıklamayacaksın, mutlaka arkadaşına sormalısın.

Diğer önemli korunmada hiçbir arkadaşın böyle bir video yayınlamaz, mutlaka başka tanıdık arkadaşların ile görüşmelisiniz, emin iseniz o videoya bakacaksınız.

En kesin sonuçda şu güvenilir bir virüs programı yüklerseniz bu sorunlar başınıza gelmeyecektir.

Eğer Adobe Flash Player i güncellemek istiyorsanız mutlaka sitesinden güncellemede fayda vardır

Bu tür videolar teknoloji olduğu sürece karşınıza çıkacaktır.

Şunu unutmayınız ki teknoloji bu virüsler sayesinde gelişiyor, neden mi ? açıklayayım.

Bir virüs ortaya çıktığında programcılar onun anti-virüs’ünü bulmak için çalışırlar, o vürüs programını yenmek için programcılar gece gündüz bu yazılımı yenmek için ve maddi kazanç sağlamak için çok çalışıyorlar, Aklınıza şuda gelebilir ve haklısınız.

Çoğu virüs programını anti-virüs programı’nı yazanlar yapıyor, bu çok yaygın bir kanıdır, bana sorarsanız bende sizin gibi düşünüyorum.

Ama yapacak bişey yok, bize sadece internette gezinirken çok dikkatli olmamız, güvenmediğiniz url’si sizi şüphelendiriyorsa o sitelere girmememiz bu tür virüslerden bir nebze korunmamıza yardımcı olabilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir