Türk öğrencinin başarısı

Geliştirdiği pille dört katı fazla enerji sağlıyor. Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği Öğrencisi Ceyhun Derinboğaz ,akıllı telefonlarda ki ve tablet bilgisayarlardaki pil sorunu çözecek ve enerjiyi dört kata çıkaracak , Rus bilim adamının bulduğu “grafen” maddesi ile üniversite de geliştirdikleri reaktör ile grafen maddesini  ürettiklerini söylüyor.

Verilen haberler de , geliştirdikleri makinenin patentini almak için başvurduklarını ifade eden Derinboğaz, şu bilgileri verdi: “Günümüzde bütün elektronik aletlerde, elektrikli otomobil, motosiklet gibi vasıtalarda lityum iyon piller kullanılıyor. İşlemciler, bilgisayarlar çok hızlı çalışıyor ama en büyük sorunu batarya süreleri oluşturuyor. Lityum iyon piller, enerji yoğunluğunu en iyi sağlayan batarya türü olmasına rağmen bu dahi yetmiyor. Bunu çok önemli bir sorun olarak görerek, bu konuda bir çalışma yapmak istedim. Rus bilimadamlarının geliştirdiği grafen malzemesinden pil ürettik. Bu pil, lityum iyon pillere göre iki kat hızlı şarj oluyor. Şarj olduktan sonra ise kullanım süresini yüzde 400 oranında artırıyor.”

Yapılan görüşmede , pilin henüz piyasaya çıkacak düzeyde olmadığını aktaran Derinboğaz, “Geliştirdiğimiz pilin en büyük sorunu, 10 kez şarj edip deşarj ettikten sonra pilin ömrünün azalmaya başlaması. Azalıp en sonunda lityum iyon pillerle aynı performansa düşüyor. Ancak bu sorunu da aşacak fikirlerimiz var. Grafenle birlikte, başka bir madde ile pilin dayanıklılığını 1-2 yıl aynı seviyede kalacak şekilde artırmayı düşünüyoruz. Bunun için de araştırmalara devam etmemiz, daha fazla deney yapmamız gerekiyor” diye konuştu.

Kendilerine sponsor aradıklarını bu yüzden şirketin hisselerini piyasaya sunduklarını belirttiler.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir